Rikke Andreassen
Til forsiden

Rådgivning
Foredrag
Publikationer
CV

 

Udstillinger af 'eksotiske' mennesker

På én enkel sommersøndag i 1901 besøgte mere end 18.000 mennesker Zoologisk Have i København. De kom ikke for at se på havens dyr, men på en gruppe brune mennesker, som Zoologisk Have netop havde modtaget fra Indien. 25 indere – mænd, kvinder og børn, som var udstillet sammen med eksotiske dyr som elefanter, dresserede bjørne og slanger. I Zoologisk Have havde man konstrueret en såkaldt inderlandsby med palmehytter og ildsteder, hvor inderne boede i tre måneder, til daglig undren for de besøgende danskere.

I perioden 1878-1911 var der mindst 40 udstillinger af 'eksotiske' mennesker i Danmark. Der var indianerudstilling, negerudstilling, beduinerudstilling, kineserudstilling og så videre. Fælles for udstillingerne var, at de viste folk, der blev betragtet som vilde og uciviliserede. Udstillingerne var ikke bare underholdning, også videnskabsfolk var meget interesseret i udstillingerne og studerede flittigt de udstillede mennesker. Udstillingerne var nemlig tæt forbundet med tidens raceforskning.

Det er kun forsket yderst begrænset i disse udstillinger. Dette skyldes bl.a., at der har været yderst få skriftlige kilder om udstillingerne. Det har derfor været svært for forskere at undersøge udstillingerne. Men i en kælder under Zoologisk Have ligger et gemt arkiv med store mængder af information om både udstillingerne, importen af mennesker, de besøgendes reaktioner samt mange fotografier fra udstillingerne. Arkivet har været lukket, og ingen har været i det i årtier, men nu har jeg, Rikke Andreassen, og min kollega Anne Folke Henningsen fået adgang til Zoologisk Haves arkiv med henblik på at lave et forskningsprojekt om udstillingerne og deres betydning for Danmark.

Så er projektet ude som bog! Læs mere her.

Forskningsprojektet er finansieret af FKK. Læs hele forskningsprojekbeskrivelsen her.

Læs presseomtale af projektet her.

 
 
Q & A - Blågårdsgade 11 B - 2200 København N - tlf. 26 71 70 75